Logo no.boatexistence.com

Hvordan brukes cepheider som avstandsmarkører?

Innholdsfortegnelse:

Hvordan brukes cepheider som avstandsmarkører?
Hvordan brukes cepheider som avstandsmarkører?

Video: Hvordan brukes cepheider som avstandsmarkører?

Video: Hvordan brukes cepheider som avstandsmarkører?
Video: Cepheid Variable Stars and Distance Measurement in Space - Space Engine 2024, Kan
Anonim

Den viktige egenskapen til en Cepheid-variabel som gjør at den kan brukes til avstandsmålinger, er at perioden er direkte relatert til lysstyrken. Derfra kan vi beregne hvor mye lenger unna stjernen må være enn solen for å få den til den lysstyrken vi ser fra jorden. …

Hvordan brukes Cepheid-variabler for å bestemme avstander?

Gjennom observasjoner av Cepheid-variabler har astronomer bestemt avstandene til andre galakser. De sammenligner Cepheid-variabelens tilsynelatende lysstyrke med dens iboende lysstyrke. Forskjellen mellom observert og faktisk lysstyrke gir avstanden.

Hvor langt unna kan vi bruke Cepheider til å måle avstand?

Cepheidvariabler kan brukes til å måle avstander fra ca. 1kpc til 50 Mpc.

Hva brukes cepheider til?

Cepheider, også k alt Cepheidvariabler, er stjerner som lysner og dimper med jevne mellomrom. Denne oppførselen gjør at de kan brukes som kosmiske målestokker til avstander på noen titalls millioner lysår.

Hvordan fungerer Cepheider?

En Cepheid-variabel (/ˈsɛfiːɪd, ˈsiːfiːɪd/) er en type stjerne som pulserer radielt, varierer i både diameter og temperatur og produserer endringer i lysstyrke med en veldefinert stabil periode og amplitude. … Denne oppdagelsen lar en vite den sanne lysstyrken til en Cepheid ved ganske enkelt å observere dens pulsasjonsperiode.

Anbefalt: