Logo no.boatexistence.com

Hvordan forholder vaisheshika seg til hinduisme?

Innholdsfortegnelse:

Hvordan forholder vaisheshika seg til hinduisme?
Hvordan forholder vaisheshika seg til hinduisme?

Video: Hvordan forholder vaisheshika seg til hinduisme?

Video: Hvordan forholder vaisheshika seg til hinduisme?
Video: Ананд Вайдья: Выход за рамки недуализма 2024, Kan
Anonim

Epistemologien til Vaiśeṣika-skolen for hinduisme aksepterte bare to pålitelige midler til kunnskap – persepsjon og slutning. Vaisheshika forener en form for atomisme, at virkeligheten er sammensatt av fem stoffer (eksempler er jord, vann, luft, ild og rom).

Hva er Vaisheshika i hinduismen?

Vaisheshika er avledet fra sanskrit, vishesa, betyder «distinction» eller «distinguishing feature» Det er en av de seks darshanene, eller måtene å se verden på, iht. Hinduisk filosofi. De fem andre darshanene i hinduistisk filosofi er yoga, samkhya, nyaya, mimamsa og vedanta.

Tror Vaisheshika på sjelen?

Vaisesika er et system av pluralistisk realisme, som understreker at virkeligheten består i forskjell. Vaisesika-skolen innrømmer virkeligheten av åndelige substanser-sjelen og Gud-og også Karmaloven; derfor er dens atomisme ikke materialisme.

Hva er Dharma ifølge Vaisheshika?

I henhold til den første tolkningen, er dharma det. hvorfra både abhyudaya, dvs. tattvajnāna . 'kunnskapen om sannhet' og nihšreyasa. 'frigjøring', dvs. den absolutte opphør av.

Hva er Padartha av Vaisesika forklar dem kort?

Padartha betyr bokstavelig t alt «betydningen av et ord» eller «tingen eller gjenstanden som refereres til eller betegnes med et ord». Det er et kunnskapsobjekt, og i stand til å bli navngitt. Dermed er det kjent (jneya) og navngivbart (abhidheya). I følge Vaisesika-systemet kommer alle objekter med gyldig kunnskap under syv kategorier.

Anbefalt: