Hvorfor er foehn vinder varme og tørre?

Innholdsfortegnelse:

Hvorfor er foehn vinder varme og tørre?
Hvorfor er foehn vinder varme og tørre?

Video: Hvorfor er foehn vinder varme og tørre?

Video: Hvorfor er foehn vinder varme og tørre?
Video: What is the foehn effect? 2024, September
Anonim

Når det blåser over høyt terreng, utvider luften som tvinges oppover seg og avkjøles på grunn av redusert trykk med høyden. … Den påfølgende fjerningen av fuktighet som nedbør gjør denne varmeøkningen i luften irreversibel, noe som fører til de varme, tørre, foehn-forholdene når luften går ned i fjellets le.

Hva forårsaker foehn vind?

Føhn-vind er forårsaket av senkning av fuktig luft etter å ha passert et høyt fjell … Når temperaturen synker med høyden, vil den fuktige luften bli mettet og kondensere og danne skyer og regn når det stiger til en viss høyde. Mengden vanndamp som blir igjen i luften avtar derfor.

Hvilken vind er varm og tørr?

I de kalde vintermånedene i regioner øst for Rocky Mountains, blåser det noen ganger en sterk, tørr, varm vind fra fjellene over landet. Disse vindene, kjent som Chinook-vindene, kan gi raske temperaturendringer.

I hvilken årstid oppstår foehn vind?

Ordet er fra det greske boreas, "nordvind." Den er mest vanlig i vinter og oppstår når kald luft krysser fjellene fra øst og går ned til kysten; derfor er det vanligvis klassifisert som en gravitasjonsvind (eller katabatisk vind).

Hva er effekten av foehn vind?

Impacts of the foehn-effekten

Foehn-vindstormer forårsaker regelmessig skade på eiendom og infrastruktur, og er en alvorlig fare for klatrere - mest kjent i nord Eiger ansikt. Kombinasjonen av varm, tørr luft og høye vindhastigheter fremmer antennelse og rask spredning av skogbranner.

Anbefalt: