Hvilket hormon stimulerer glykogenesen?

Innholdsfortegnelse:

Hvilket hormon stimulerer glykogenesen?
Hvilket hormon stimulerer glykogenesen?

Video: Hvilket hormon stimulerer glykogenesen?

Video: Hvilket hormon stimulerer glykogenesen?
Video: Hormonsystemet: De vigtigste hormoner 2024, Oktober
Anonim

Glykogenese stimuleres av hormoninsulin. Insulin letter opptak av glukose i muskelceller, selv om det ikke er nødvendig for transport av glukose inn i leverceller.

Hvilke av følgende hormoner stimulerer glykogenese?

Bukspyttkjertelinsulin: Insulin er det viktigste regulatoriske hormonet som produseres og skilles ut av betacellene i bukspyttkjertelen. Det stimulerer opptak av glukose og bevegelse av glukose fra blod til cellene for energiproduksjon. Insulin stimulerer også glykogenese, hemmer glykogenolyse og regulerer proteinsyntese.

Hvilket hormon eller hvilke hormoner vil stimulere glykogenolyse i muskler?

Glukagon og epinefrin utløser nedbrytningen av glykogen. Muskelaktivitet eller dens forventning fører til frigjøring av epinefrin (adrenalin), et katekolamin avledet fra tyrosin, fra binyremargen. Adrenalin stimulerer markant glykogennedbrytningen i muskler og, i mindre grad, i leveren.

Hvilket hormon stimulerer prosessen med glukoneogenese og glykogenolyse?

Glykogenfosforylase katalyserer en fosforolysereaksjon som bryter α‑1,4-bindinger i glykogen. Fosforylase er et av enzymene i glykogenolyse som direkte genererer glukose 1-fosfat. I fastende tilstand stimulerer hormonglukagon enzymet, noe som resulterer i en økning i blodsukkernivået.

Hvordan aktiveres glykogenese?

Glykogenese er prosessen med glykogensyntese, der glukosemolekyler legges til kjeder av glykogen for lagring. Denne prosessen aktiveres i hvileperioder etter Cori-syklusen, i leveren, og aktiveres også av insulin som respons på høye glukosenivåer.

Anbefalt: