Logo no.boatexistence.com

Hva er alkalisilikareaksjon?

Innholdsfortegnelse:

Hva er alkalisilikareaksjon?
Hva er alkalisilikareaksjon?

Video: Hva er alkalisilikareaksjon?

Video: Hva er alkalisilikareaksjon?
Video: The silent killer of concrete! | Intro to Alkali Aggregate Reaction 2024, Kan
Anonim

Alkali-silika-reaksjonen, mer kjent som "betongkreft", er en skadelig svellingsreaksjon som oppstår over tid i betong mellom den svært alkaliske sementpastaen og den reaktive amorfe silikaen som finnes i mange vanlige tilslag, gitt tilstrekkelig fuktighet.

Hva forårsaker alkalisilikareaksjon?

Årsak til alkali-silikareaksjon

ASR er forårsaket av en reaksjon mellom hydroksylionene i den alkaliske sementporeløsningen i betongen og reaktive former for silika i tilslaget(f.eks.: chert, kvartsitt, opal, anstrengte kvartskrystaller).

Reagerer silika med alkali?

Alkali-silikareaksjon (ASR) er av mer bekymring fordi aggregater som inneholder reaktive silikamaterialer er mer vanlig. I ASR vil tilslag som inneholder visse former for silika reagere med alkalihydroksid i betong for å danne en gel som sveller når den absorberer vann fra den omkringliggende sementpastaen eller miljøet.

Hvordan oppstår alkalisilikareaksjoner i betong?

Den primære årsaken til ASR er en reaksjon mellom den alkaliske sementens hydroksylioner og noen aggregats reaktive former av silika Dette produserer en hygroskopisk gel som utvider seg ved absorpsjon av vann, og påfører press på den omkringliggende betongen og svekker den på en måte som ligner på en fryse-tine-handling.

Hvorfor er alkalisilikareaksjoner skadelige for betong?

Den produserer en ekspansiv natrium- eller kaliumrik (alkali) silikagel som har evnen til å absorbere ytterligere mengder fuktighet og utvide seg. Når denne ekspansive gelen fullstendig fyller poresystemet i betongen, utøver den for store strekkspenninger(1, 2, 3, 4). Resultatet er kraftig oppsprekking av betongen.

Anbefalt: