Logo no.boatexistence.com

Hvordan skapes foehn?

Innholdsfortegnelse:

Hvordan skapes foehn?
Hvordan skapes foehn?

Video: Hvordan skapes foehn?

Video: Hvordan skapes foehn?
Video: HOW TO STYLE SHORTER HAIR WITH THE DYSON AIRWRAP ✂️ 2024, Kan
Anonim

En foehn er resultatet av oppstigningen av fuktig luft oppover bakkene i vinden; når denne luften klatrer, utvider den seg og avkjøles til den blir mettet med vanndamp, hvoretter den avkjøles langsommere fordi fuktigheten kondenserer som regn eller snø, og frigjør latent varme.

Hvor kommer foehn fra?

Navnet Föhn (eller Foehn) kommer fra dialekten i Tyrol, og indikerer en spesiell vindtype som er karakteristisk i Alpene, som naturligvis også kan merkes, i de fleste andre fjellkjeder. Det genereres når en bevegelig masse varm fuktig luft møter et fjell på sin vei.

Hvordan virker foehn-effekten?

Når vindene som nærmer seg utilstrekkelig sterk for å drive lavnivåluften opp og over fjellbarrieren, sies luften å være 'blokkert' av fjellet og kun luft høyere opp nær fjelltoppnivået er i stand til å passere over og nedover lebakkene som foehn vind.

Hva er bregnen i Østerrike?

Fern Pass (høyde 1212 m) er et fjellpass i de tyrolske Alpene i Østerrike. Det ligger mellom Lechtal-alpene i vest og Mieming-fjellene i øst. Den høyeste toppen i Tyskland, Zugspitze, ligger bare 13,5 km unna mot nordøst.

Hvilken type lokal vind er foehn?

Foehn er en lokal vind i Sveits. En föhn eller foehn er en type tørr, varm, nedoverbakkevind som oppstår i le av en fjellkjede. Sentral-Europa nyter et varmere klima på grunn av Föhn, ettersom fuktige vinder fra Middelhavet blåser over Alpene.

Anbefalt: