Logo no.boatexistence.com

Bør en multinodulær struma biopsieres?

Innholdsfortegnelse:

Bør en multinodulær struma biopsieres?
Bør en multinodulær struma biopsieres?

Video: Bør en multinodulær struma biopsieres?

Video: Bør en multinodulær struma biopsieres?
Video: Toxic multinodular goiter - causes, symptoms, diagnosis, treatment, pathology 2024, Kan
Anonim

Hvis en multinodulær struma har en dominerende knute, den dominerende knuten bør biopsieres Avslutningsvis er FNA av skjoldbruskkjertelen en trygg, billig og effektiv måte å skille mellom en godartet fra en ondartet knute og bør vanligvis være den første diagnostiske testen som utføres.

Hvilken prosentandel av multinodulær struma er kreft?

Mens de fleste skjoldbruskknuter ikke er kreftfremkallende (godartede), er ~5% kreft.

Er multinodulær struma kreft?

Multinodulær struma (MNG) har nylig vist seg å ha en forekomst av kreft som nærmer seg forekomsten av enslig skjoldbruskknute. Finnålaspirasjon (FNA) for en MNG er imidlertid begrenset på grunn av tilstedeværelsen av flere knuter.

Når bør en struma tas biopsi?

Legen din vil sannsynligvis ønske å sjekke hvilken som helst knute større enn ca. 1 centimeter (omtrent en halv tomme), spesielt hvis avbildning viser at knuten er solid, har kalsium på den, og har ikke klare grenser rundt seg.

Indikerer flere skjoldbruskknuter kreft?

De fleste skjoldbruskkjertelknuter er godartede, men omtrent 2 eller 3 av 20 er kreftfremkallende. Noen ganger lager disse knutene for mye skjoldbruskhormon og forårsaker hypertyreose. Knuter som produserer for mye skjoldbruskkjertelhormon er nesten alltid godartede.

Anbefalt: