Logo no.boatexistence.com

Hvor finnes ozon?

Innholdsfortegnelse:

Hvor finnes ozon?
Hvor finnes ozon?

Video: Hvor finnes ozon?

Video: Hvor finnes ozon?
Video: Why you don’t hear about the ozone layer anymore 2024, Kan
Anonim

Ozonlaget er fellesbetegnelsen for den høye konsentrasjonen av ozon som finnes i stratosfæren rundt 15–30 km over jordens overflate. Den dekker hele planeten og beskytter livet på jorden ved å absorbere skadelig ultrafiolett-B (UV-B) stråling fra solen.

Hvor finnes ozon på jorden?

Det meste av atmosfærisk ozon er konsentrert i et lag i stratosfæren, omtrent 9 til 18 miles (15 til 30 km) over jordoverflaten (se figuren nedenfor). Ozon er et molekyl som inneholder tre oksygenatomer. Til enhver tid dannes ozonmolekyler konstant og ødelegges i stratosfæren.

Hvilke to steder er ozon funnet?

Ozon (O3) finnes hovedsakelig i to lag av atmosfæren vår: troposfæren og stratosfæren. Stratosfæren, 10 og 50 kilometer over jordens overflate, inneholder rundt 90 % av den totale atmosfæriske ozonmengden.

Hvor er ozongass?

Ozonplassering.

Det meste av ozon ligger i den nedre stratosfæren i det som vanligvis er kjent som "ozonlaget." Det gjenværende ozonlaget, omtrent 10 %, finnes i troposfæren, som er det laveste området i atmosfæren, mellom jordoverflaten og stratosfæren.

Er ozon trygt å puste?

Enten i sin rene form eller blandet med andre kjemikalier, ozon kan være helseskadelig. Ved innånding kan ozon skade lungene. Relativt lave mengder ozon kan forårsake brystsmerter, hoste, kortpustethet og halsirritasjon.

Anbefalt: