Logo no.boatexistence.com

For funksjonshemmingstilpassede leveår?

Innholdsfortegnelse:

For funksjonshemmingstilpassede leveår?
For funksjonshemmingstilpassede leveår?

Video: For funksjonshemmingstilpassede leveår?

Video: For funksjonshemmingstilpassede leveår?
Video: BellaTube with Jamie & Nicole 2024, Kan
Anonim

Det uførejusterte leveåret er et mål på samlet sykdomsbyrde, uttrykt som antall tapte år på grunn av dårlig helse, funksjonshemming eller tidlig død. Den ble utviklet på 1990-tallet som en måte å sammenligne den generelle helsen og forventet levealder i forskjellige land.

Hvordan bruker du funksjonshemmingstilpassede leveår?

YLL bruker forventet levealder på dødstidspunktet. YLD bestemmes av antall år ufør vektet etter nivå av funksjonshemming forårsaket av en funksjonshemming eller sykdom ved hjelp av formelen: YLD=I × DW × L hvor N=antall dødsfall på grunn av tilstanden, L=standard forventet levealder ved dødsalder.

Hva er forskjellen mellom uførejustert leveår og kvalitetsjustert leveår?

QALYs (Quality-Adjusted Life Year) og DALYs (Disability-Adjusted Life Year) er vanlige begreper som brukes innenfor dette rammeverket. QALY-er er et mål på oppnådde år med perfekt helse, mens DALY-er er et mål på tapte år med perfekt helse De er de hyppigst siterte beregningene for risiko-nyttevurdering.

Hva er uførejusterte leveår tapt?

DALYs for en sykdom eller helsetilstand er summen av årene med liv tapt på grunn av for tidlig dødelighet (YLLs) og årene levd med en funksjonshemming (YLDs) pga. til utbredte tilfeller av sykdommen eller helsetilstanden i en befolkning.

Hva er år levd med funksjonshemming?

"År levd med funksjonshemming" (YLD) er et mål som gjenspeiler innvirkningen en sykdom har på livskvaliteten før den forsvinner eller fører til døden YLDs står for alvorlighetsgraden av en funksjonshemming og er typisk vektet slik at unge voksnes alder verdsettes høyere enn spedbarn eller svært eldre.

Anbefalt: