Logo no.boatexistence.com

Er knuter på skjoldbruskkjertelen farlig?

Innholdsfortegnelse:

Er knuter på skjoldbruskkjertelen farlig?
Er knuter på skjoldbruskkjertelen farlig?

Video: Er knuter på skjoldbruskkjertelen farlig?

Video: Er knuter på skjoldbruskkjertelen farlig?
Video: What Are Thyroid Nodules? Are Thyroid Nodules Dangerous? Timothy Kelsch M D 2024, Kan
Anonim

Knuter i skjoldbruskkjertelen er faste eller væskefylte klumper som dannes i skjoldbruskkjertelen din, en liten kjertel som ligger ved bunnen av nakken, rett over brystbenet. De fleste skjoldbruskkjertelknuter er ikke alvorlige og forårsaker ikke symptomer Bare en liten prosentandel av skjoldbruskknuter er kreft.

Kan skjoldbruskknuter forsvinne?

Selv om noen knuter i skjoldbruskkjertelen – spesielt mindre eller de som er fylt med væske – kan forsvinne av seg selv, har de en tendens til å vokse gradvis, selv når de er godartede.

Hva er sjansene for at en knute i skjoldbruskkjertelen er kreft?

Knuten i skjoldbruskkjertelen: en unormal vekst av skjoldbruskkjertelceller som danner en klump i skjoldbruskkjertelen. Mens de fleste knuter i skjoldbruskkjertelen ikke er kreftfremkallende (godartede), er ~5 % kreftfremkallende. Skjoldbruskkjertelultralyd: en vanlig bildetest som brukes til å evaluere strukturen til skjoldbruskkjertelen.

Er skjoldbruskknuter alltid kreftfremkallende?

De fleste skjoldbruskknuter er godartede, men omtrent 2 eller 3 av 20 er kreftfremkallende Noen ganger lager disse knuter for mye skjoldbruskkjertelhormon og forårsaker hypertyreose. Knuter som produserer for mye skjoldbruskkjertelhormon er nesten alltid godartede. Folk kan utvikle skjoldbruskknuter i alle aldre, men de forekommer oftest hos eldre voksne.

Hva får skjoldbruskkjertelen til å vokse?

De fleste skjoldbruskknuter er forårsaket av en overvekst av norm alt skjoldbruskkjertelvev Årsaken til denne overveksten er vanligvis ukjent, men det er et sterkt genetisk grunnlag. I sjeldne tilfeller er skjoldbruskknuter assosiert med: Hashimotos tyreoiditt, en autoimmun sykdom som fører til hypotyreose.

Anbefalt: