Hvorfor løses alkohol i vann?

Innholdsfortegnelse:

Hvorfor løses alkohol i vann?
Hvorfor løses alkohol i vann?

Video: Hvorfor løses alkohol i vann?

Video: Hvorfor løses alkohol i vann?
Video: Solubility of alcohols 2024, Oktober
Anonim

Fordi alkoholer danner hydrogenbindinger med vann, har de en tendens til å være relativt løselige i vann. Hydroksylgruppen omtales som en hydrofil ("vannelskende") gruppe, fordi den danner hydrogenbindinger med vann og øker løseligheten til en alkohol i vann.

Hvor løselig er alkohol i vann?

Bare da kan molekylet unnslippe fra væsken til gassform. Alkoholer kan også engasjere seg i hydrogenbinding med vannmolekyler (Figur 10.1. 2). Således, mens hydrokarbonene er uløselige i vann, er alkoholer med ett til tre karbonatomer fullstendig løselige

Hvorfor løses alkohol i vann og olje?

Når du prøver å blande vann og olje eller alkohol og olje, fester de polare molekylene seg sammen, og forhindrer at oljemolekylene kommer mellom dem – og de to blandes ikke. Når du prøver å blande vann og alkohol, blander de seg fint, siden begge er laget av polare molekyler.

Er primæralkohol mer løselig i vann?

Spørsmål: Alkoholer er relativt mer løselige i vann enn hydrokarboner med sammenlignbare molekylmasser. Forklar dette faktum. Svar: Alkoholer har en tendens til å danne H-bindinger med vann og bryte de allerede eksisterende H-bindingene mellom vannmolekyler. Derfor er de løselige i vann.

Hvilken er mer løselig i vann etanol eller metanol?

Alternativ 1 og 4 har begge polare C−O-bindinger som gjør dem oppløselige i vann. Spørsmålet er, hvilken er mer løselig? For å svare på det, legg merke til at den ikke-polare delen av metanol er mindre, så den vil være mer løselig.

Anbefalt: